Syrische vluchtelingen

Door: Arabicom | Geplaatst op: 6 October 2015

Het aantal mensen dat Syrië is ontvlucht naar haar buurlanden is nu meer dan 4 miljoen. Dit maakt van het conflict een van ’s werelds grootste vluchtelingencrises in bijna 25 jaar. Inmiddels is er een groeiend tekort aan tolken Arabisch in Nederland ontstaan.

September 2015

In 2014 hebben 11.595 Syriërs een asielaanvraag ingediend in Nederland. In de eerste maanden van 2015 kwamen hier nog 3.604 aanvragen bij (IND, 2015). Syriërs vormen momenteel de grootste groep vluchtelingen in de bezetting van de centrale opvang. Het gaat om 14.704 personen, 44% van het totaal (meetmoment september 2015). Tolkencentra lopen over van het werk. Door de steeds groter wordende groep migranten in Nederland, dreigt er een tekort aan tolken Arabisch en Tingrinja. 

Lees alles over de opvang van Syrische vluchtelingen in de Factsheet Syrische vluchtelingen van Pharos >>

Toestroom vluchtelingen zorgt voor grote behoefte aan tolken

Tolken Arabisch in Nederland hebben het drukker dan ooit. Dat zegt het grootste tolkenbureau van Nederland: Tolk en Vertaalcentrum Nederland (TVcN). De tolken Arabisch  zijn nodig om de verhalen van de velen asielzoekers te vertalen. TVcN probeert zo snel mogelijk meer tolken op te leiden via een soort stoomcursus in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland. Via de media verteld TVcN hoe zij het tekort van tolken aanpakken en tegelijkertijd vluchtelingen aan een baan helpen.

Luister naar het interview op BNR

De concurrentie is groot tussen afnemers van tolken die schaars zijn vanwege de toenemende stroom vluchtelingen. IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst), COA (Centrale Opvang Asielzoekers) en RvR (Raad voor de Rechtsbijstand) hebben allemaal dezelfde tolken nodig en bedenken methodes om deze tolken aan zich te binden. Zo worden tolken gevraagd zich hele dagen te committeren aan een bemiddelaar. Het gevolg is dat deze schaarse tolken voor andere afnemers minder beschikbaar zijn. Intussen waarschuwt onderzoeksjournalist Sanne Terlingen van OneWorld voor het gevaar van de inzet van tolken die niet zijn gescreend.

Concorde bemiddelt voor de COA (Centrale Opvang Asielzoekers). Liever een kwalitatief minder goede tolk dan geen tolk, vinden het COA en Concorde. Daarom stimuleert het bedrijf broers, zussen en vrienden van tolken ook voor hen aan de slag te gaan.

Luister naar het interview op Radio 1 of  Bekijk het nieuwsbericht op RTL4

Arabicom & tolken Arabisch (Syrisch)

Ook Arabicom wordt gevraagd om hulp te bieden. Zo heeft Arabicom in samenwerking met Tolken Select eind september 2015 een basiscursus tolktechnieken verzorgt aan tweetalige medewerkers van het ASKV die tolkwerkzaamheden verrichten. Het ASKV / Steunpunt Vluchtelingen ondersteunt (met name) uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland op sociaal, materieel en juridisch gebied. De deelnemers hebben de eerste basistechnieken kunnen oefenen onder begeleiding van een zeer ervaren tolk. Daarnaast is er een brochure samengesteld zodat informatie over tolken en tolktechnieken weer na te lezen is.

Tolk Arabisch nodig? Vraag een offerte aan!